Redactioneel beleid

Wanneer men een bedrijf opricht, stippelt men – op zijn minst impliciet – zijn redactioneel beleid uit.
Het “redactioneel beleid” is dus het basisconcept van elk bedrijf of instelling, de moeder van alle marketingdocumenten.

Het redactioneel beleid is de fundamentele omschrijving van de bedrijfsactiviteit in zijn initiële formulering, in de ideeënvorming van het bedrijf die de grondslagen van zijn producten en diensten oplevert.

Ondanks het feit dat de definitie ervan ook door een extern marketingbureau kan worden opgesteld, is het redactioneel beleid eigen aan de bedrijfsleiding van de betrokken onderneming (of instelling) en valt het dus onder de onbetwistbare verantwoordelijkheid ervan.

Daarom hanteert de bedrijfsleiding het als de basis van zijn handelen, zowel op productief als op organisatorisch gebied. Uit dit beleid put het – per definitie – zijn gerechtvaardigde doelstelling en bestaansreden.

Op het redactioneel beleid zijn dus de positionering, de activiteiten, de producten, de diensten, de knowhow en de organisatiestructuur van het hele bedrijf geïnspireerd.

Ook het redactioneel beleid moet mee veranderen en groeien met de marktevolutie.

Wat de communicatie betreft, zijn het redactioneel charter en het grafisch charter de twee belangrijkste marketingdocumenten die hieruit voortkomen.